Nieuwbouw

Er komt een moment dat de conversie programmatuur te veel verouderd is en dat je moet beginnen aan nieuwbouw. Maar het lastige is dat je de oude programmatuur door en door kent en dat je precies weet waar de bottlenecks zitten.


De grote lijnen van een programma zijn relatief snel uitgezet en het lijkt erop dat je snel meters kan maken. Maar dan ga je meer de diepte in en dan blijkt dat bepaalde oplossingen in de oude programmatuur best wel goed in elkaar zaten. Maar helaas laat de nieuwe ontwikkelomgeving die oplossing niet toe, of een net iets andere opzet resulteert in een nieuw probleem. Plots blijkt dat de snelheid van de ontwikkeling afneemt en dat er door on going business te weinig tijd overblijft voor de nieuwbouw. En voor je het weet vertrouw je nog volledig op het oude programma en neem je de gebreken voor lief. En bouw je snel weer een patch om de laatste versie van de database toch te kunnen converteren.

Gelukkig maar dat dat oude programma het nog zo goed doet. Je zou je haast afvragen waarom je met de nieuwbouw begonnen bent. Maar dan loop je weer tegen een beperking aan en dan weet je dat je toch op korte termijn tijd in de ontwikkeling moet gaan stoppen.

Joop Mullemeister is sinds 2000 gespecialiseerd in database conversies voor huisarts- en fysiotherapiepraktijken en schrijft zo nu en dan een kort stukje over wat hij op dat moment belangrijk vindt. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje, of gebruik het contactformulier.